Wat zijn de kosten van een autoverzekering?

Je bent op deze site terecht gekomen om erachter te komen wat de kosten van de autoverzekering zijn. Wat kost een autoverzekering? Dit is niet eenduidig te formuleren in een premie die voor iedereen geldt. Iedereen heeft namelijk zijn eigen unieke premie. Als je op zoek bent naar een goedkope autoverzekering dan moet je kijken naar waar je kan besparen op de kosten. De kosten van de autoverzekering zijn opgebouwd uit diverse verschillende componenten.

Wat kost een autoverzekering gemiddeld?

Gemiddeld kost een autoverzekering 76 euro per maand. Bedragen van 20 euro per maand of 100 euro per maand kunnen ook voorkomen. Een extreem geval is 200 euro per maand voor de autoverzekering. In dat laatste geval zit je waarschijnlijk in de min jaren met de schadevrije jaren. Hoeveel de kosten voor jouw persoonlijk zijn hangt af van jouw unieke factoren.

Tussen autoverzekeraars zitten grote verschillen in de premie per maand. Het loont daarom om van tevoren goed rond te kijken bij verschillende verzekeraars. Bereken de prijzen bij diverse autoverzekeraars en vergelijk de beste.

Wat kost een autoverzekering gemiddeld per maand

Doorgaans wordt een autoverzekering vooraf in rekening gebracht per maand. Je betaalt de premie dus vooruit aan het begin van de maand. Het is ook mogelijk om de gehele premie vooruit te betalen voor een jaar. Soms is vooruit betalen ook mogelijk voor een kwartaal of half jaar. Bij vooruitbetaling krijg je meestal een korting op de premie. Als je de autoverzekering opzegt dan krijg je de resterende vooruitbetaalde premie terug.

Kosten autoverzekering, waar bestaan deze uit?

Een premie voor de autoverzekering bestaat uit assurantiebelasting, administratiekosten, prolongatiekosten en de belangrijkste: de kosten voor de dekking. Deze laatste kostenpost is de grootste voor de autoverzekering en verschilt per persoon. Dit komt omdat de dekkingskosten worden berekend aan de hand van een set unieke factoren. Al deze factoren hebben in invloed op de dekkingskosten. De onderstaande factoren worden gebruikt wat jouw premie voor de dekking is.

  1. Hoeveel kilometers je rijdt
  2. Hoeveel schadevrije jaren je hebt
  3. Waar je woont
  4. Wat voor auto je hebt (hoe zwaar en hoe duur)
  5. Wat voor dekking je wilt (WA, WA plus of Allrisk)
  6. Wat je leeftijd is
  7. Hoeveel eigen risico je kiest
  8. Of je een jaar vooruit betaalt
  9. Of je aanvullende dekkingen kiest.

Wat zijn de dekkingen voor de autoverzekering?

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen: WA, WA Beperkt Casco en WA Casco (All Risk). Er zit een verschil in de dekking. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie van de autoverzekering. Daarbij ben je met een uitgebreidere dekking gedekt voor veel schade oorzaken.

Wat kost de goedkoopste dekking?

De goedkoopste dekking is de WA verzekering. Dit is de verplichte dekking die iedereen minimaal moet afsluiten. Hij dekt alleen schade die je veroorzaakt aan anderen. Een WA dekking kan je al voor 15 euro per maand afsluiten. Dit is alleen als je veel schadevrije jaren hebt en een klein autotje. Nogmaals hebben deze factoren dus ook invloed op de premie voor de WA verzekering.

Wat kost de op een na goedkoopste dekking?

De op een na goedkoopste dekking is de WA plus autoverzekering. Deze dekt iets meer dan de WA verzekering. Je moet denken aan schades die kunnen ontstaan als je auto stilstaat (geparkeerd). Bijvoorbeeld schade door een flinke storm of brandschade. Vandalisme valt er helaas niet onder. Ook aanrijding met dieren is vergoed onder deze dekking.

Wat kost de duurste dekking?

De duurste dekking is de Allrisk verzekering. Dit is ook wel de WA casco dekking. Deze dekt naast alle al eerder genoemde schadeoorzaken ook schade die je zelf veroorzaakt aan de auto. Dus als je zelf tegen een paal knalt ben je ook verzekerd. Je moet de schade natuurlijk niet met opzet aanbrengen. Als de verzekeraar daar achter komt dan ben je niet verzekerd.

Waarom heeft woonplaats invloed op de kosten van de autoverzekering?

Jouw woonplaats is van invloed op de hoogte van de kosten van de autoverzekering. In de Randstad vallen de kosten voor de autoverzekering hoger uit. Dit komt omdat in de Randstad meer ongelukken en schades voorkomen. Dit komt doordat het daar veel drukker is dan op het platteland. Waar je woont is een hele belangrijke factoor voor de kosten van de autoverzekering.

Waarom heeft het aantal gereden kilometers invloed op de kosten van de autoverzekering?

Hoe vaker je rijdt hoe groter de kans is dat je betrokken raakt bij een aanrijding of zelf een aanrijding veroorzaakt. Je moet altijd een schatting opgeven bij de verzekeraar. Je moet eerlijk zijn bij deze opgave maar soms is het moeilijk om te schatten hoeveel je gaat rijden. Kijk dus na ene jaar hoeveel je hebt gereden en check of dat nog klopt met wat je hebt opgegeven bij de verzekeraar. Als de verzekeraar achteraf erachter komt dat je veel meer kilometers hebt gereden dan kan dit mogelijk voor problemen zorgen. Beter voorkomen dan genezen dus!

Waarom heeft het aantal schadevrije jaren invloed op de kosten van de autoverzekering?

Ieder jaar dat u een autoverzekering heeft en geen schade maakt, telt als een schadevrij jaar. De verzekeraar telt het aantal schadevrije jaren mee bij het berekenen van de premie. Met een schadevrij jaar krijg je namelijk no-claim korting. Dit is de korting uit de bonus malus tabel die laat zien hoeveel korting jij krijgt met jouw jaren. Hoe meer schadevrije jaren hoe goedkoper. De autoverzekeraar denkt dat als je veel schadevrije jaren hebt dat je een veilige rijder bent. Dus jij bent minder risicovol voor de autoverzekeraar. Je kost uiteindelijk minder. De verzekeraar wilt graag dit soort mensen houden als klant dus geven ze flinke korting.

Waarom heeft het soort auto wat je hebt invloed op de kosten van de premie?

Het type auto speelt ook een rol in het bepalen van de verzekeringspremie. Als je een zware auto hebt dan veroorzaak je veel meer schade bij een aanrijding. Ook is de waarde van je auto belangrijk. Als jij de auto all risk verzekerd en je rijdt deze total loss dan moet de verzekeraar je de waarde van je auto uitkeren. Als je een hele dure auto hebt dan moet de verzekeraar veel uitkeren. Dit vertaalt zich door in een hogere premie.

Waarom hebben jongeren hogere kosten voor de autoverzekering?

De leeftijd is een factor voor de autoverzekering. Jonge bestuurders tot 24 jaar betalen veel meer voor de autoverzekering. Dit komt omdat zij minder rijervaring hebben en een grotere kans hebben om een ongeluk te veroorzaken. Hiervoor worden jongeren gestraft. Het blijkt trouwens ook uit de cijfers dan jongeren inderdaad meer schades maken.

Waar vind ik een goede offerte voor de autoverzekering?

Offerte? Dat is een ouderwets woord voor bij de autoverzekering. Je kan tegenwoordig gewoon zelf gemakkelijk een berekening maken voor de autoverzekering bij diverse autoverzekeraars. Kijk eens bij de onderstaande autoverzekeraars voor je “offerte”. Gemakkelijk je autoverzekering prijs berekenen.

Waarom heeft het eigen risico invloed op de kosten van de premie autoverzekering?

Het eigen risico is iets wat bedacht is door verzekeraars om overmatig claimen te voorkomen. Een klein bedrag voor eigen rekening zorgt ervoor dat niet iedereen die verzekerd is alle schades gaat claimen. Iets soortgelijks is er ook voor de zorgverzekering. Het eigen risico zorgt er daarvoor dat je niet voor elk wissewasje naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Hoe hoger je eigen risico hoe lager de premie. Dit komt omdat als je een schade claimt een deel van het bedrag zelf moet betalen. Doordat de verzekeraar het niet hoeft op te hoesten kan jouw premie omlaag. Het is wel handig een potje opzij te leggen als je het eigen risico hoger zet.

Autoverzekering berekenen, hoe werkt dat?

Ga naar een autoverzekeraar vul je persoonlijke gegevens en de gegevens van je auto in en binnen een paar stappen zie je wat de kosten zijn voor de autoverzekering. Belangrijk is om de schadevrije jaren te weten. Deze kan je opvragen bij je oude verzekeraar of via stichting CIS.

Wanneer je autoverzekering hebt afgesloten altijd 14 dagen bedenktijd

Als je via internet een autoverzekering afsluit. Dan heb je wettelijk gezien altijd 14 dagen bedenktijd. Zonder reden kan je binnen deze dagen annuleren. Let wel op dat je auto altijd verzekerd moet zijn anders krijg je een boete.

Wat is zijn nu kosten voor de assurantiebelasting bij de autoverzekering?

Iedereen in Nederland betaalt assurantiebelasting bij het afsluiten van een autoverzekering. Dit is 21%. Dit komt bovenop de premie voor de autoverzekering. Kijk goed of jouw verzekeraar inclusief of exclusief de prijs voor de autoverzekering laat zien.

Wat gebeurt er als je niet betaald?

Heb je de premie van je autoverzekering niet betaald? Dan krijg je van de verzekeraar een waarschuwing en geeft de verzekeraar je een datum waarvoor je de premie moet overmaken. Doe je dit? Dan is er niets aan de hand. Betaal je nog steeds niet? Dan kunnen er grote gevolgen zijn.

Overige kosten – de wegenbelasting

Dit staat eigenlijk los van de autoverzekering, maar is wel een kostenpost bij de auto. Het soort brandstof heel invloed op de wegenbelasting. Ook zijn er verschillen tussen provincies en wordt er gekeken naar het gewicht van je auto.

Tip op te besparen op de kosten

Als je jong bent koop dan een licht goedkoop en klein auto-tje. Dan betaal je weinig premie en bouw je wel schadevrije jaren op. Wil je later een dikke wagen? Dan krijg je meer korting door je schadevrije jaren.